Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index

Om gemeenten te stimuleren wordt er ook dit jaar weer een prijsvraag uitgeschreven. Via de subsidieregeling stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in totaal 1,0 miljoen euro beschikbaar.

Binnen de Green Deal, die in 2021 van start ging, werken de Nederlandse koffie- en theebedrijven aan het overstappen naar composteerbare koffiepads en theezakjes. Een update.

Deze koplopergroep is begin dit jaar opgericht en wordt gevormd door negen gemeenten en drie afvalverwerkers die koploper willen worden op het gebied van afvalpreventie.

Op 25 mei 2022 werd vanuit VANG Huishoudelijk Afval een evenement georganiseerd in de Hortus Botanicus in Amsterdam.

Etensresten scheiden in een appartement of flat is lastig, er is soms weinig ruimte voor een extra prullenbak, het afval kan stinken en vliegen aantrekken en het is maar de vraag of er een GFT container in de buurt is.

Er is steeds meer aandacht voor de kwaliteit van huishoudelijke afvalstromen, zoals PMD en GFT, en er vinden steeds meer kwaliteitsmetingen plaats in de keten.

Lang leve je spullen! In de Week Zonder Afval kan iedereen aan de slag om de eigen afvalberg te verkleinen.

Op 12 april is de Benchmark Huishoudelijk Afval 2022 gestart. Ruim 170 gemeenten nemen deel aan vier sessies waarin informatie wordt gedeeld en van elkaar wordt geleerd.

In 2019 is het programma Aanvalsplan gft-e gestart. Het doel: meer en betere kwaliteit gft-e inzameling. Binnen het huishoudelijk afval is er rondom gft-e nog veel te winnen. Tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres op 24 maart 2022 maken we de balans op.

Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de opzet van en ontwikkelingen in het Uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof – Huishoudelijk Afval (VANG-HHA).

Op maandag 7 maart 2022, tijdens de Week van de AfvalHelden, is de nieuwe versie van het Uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof – Huishoudelijk Afval (VANG-HHA) gepubliceerd. Wat verandert er allemaal in het programma?

Nederland streeft naar een circulaire economie in 2050. Dat houdt in: zo min mogelijk grondstoffen gebruiken en er zo lang mogelijk mee doen. Het voorkomen van afval is dus een belangrijke stap in het streven naar een circulaire economie. Maar hoe doen we dat?