Afvalscheiding
Meer afvalscheiding is belangrijk voor de VANG-HHA doelstellingen: minder huishoudelijk restafval voor verbranding. Voor verschillende afvalstromen streven we daarom na dat gemeenten afvalscheiding optimaal kunnen invullen. Om dit te bereiken delen we hier verschillende initiatieven, innovaties en ervaringen op dit gebied.
Uitgelicht
Gids afvalscheiding en gedrag
In samenwerking met MilieuCentraal heeft Rijkswaterstaat de kennis over gedragsbeïnvloeding van inwoners voor afvalscheiding gebundeld in een praktische gids. Deze is te downloaden op: Gids: hoe stimuleer je bewoners hun afval te scheiden? | Milieu Centraal. Daarnaast is daar een tool te vinden waarmee je een selectie kunt maken van technieken en een toolkit voor social media posts.
Meer info: addie.weenk@rws.nl
Verbetering afvalscheiding en -inzameling in de hoogbouw
Gemeenten met veel stedelijke hoogbouw hebben behoefte aan succesvolle interventies om meer afval als grondstof te kunnen benutten. Daarom is als onderdeel van VANG-HHA het project ‘Verbetering afvalscheiding en –inzameling hoogbouw’ gestart.
Wel/niet-lijst GFT-afval
Wat mag wel en wat mag niet in de gft-bak? Er is behoefte aan een uniforme lijst met alle informatie over gft-afval. Vanuit verschillende partijen, zowel gemeenten, inzamelaars als verwerkers, kwam dit verzoek met als doelstelling meer gft-afval uit het restafval te oogsten en de verontreiniging van het ingezamelde gft-afval terug te dringen.
Op deze pagina vindt u de wel/niet lijst voor gft-afval, met bijbehorende documenten en communicatiematerialen.
Het verbindend beeldmerk afvalscheiding
Samen geven we afval een nieuw leven: dat is de boodschap van het verbindend beeldmerk afvalscheiding. Doel van het beeldmerk is dat burgers de vele campagnes en uitingen van verschillende publieke en private partijen met elkaar gaat associëren.
Actueel
Donderdag 14 november 2024 vond in Utrecht de derde editie van het Gft-congres plaats, met als thema: innovatie en kwaliteit. Verschillende sprekers vertelden vanuit hun eigen expertise en ervaring over de nieuwste ontwikkelingen in de gft-sector.
Alphons Rommelse is Vakspecialist Grondstoffen bij de gemeente Zaanstad; een van de vele gemeenten die al een beroep deden op VANG-support. Met VANG-HHA besprak hij zijn ervaringen met VANG-Support.
Samen met gemeenten en inzamelaars inventariseert het ministerie graag welke problemen momenteel worden ervaren met de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen.
Aan de slag
In de benchmark huishoudelijk afval van de NVRD vergelijken gemeenten en publieke organisaties hun aanpak en prestaties op het gebied van afval- en grondstoffenbeheer.
Om meer bioafval beter te recyclen, is het van belang dat de hele keten samenwerkt, van gemeenten tot producenten en verwerkers. De Bioafval alliantie helpt daarbij.
Net als voorgaande jaren zijn gemeenten ook in 2023 op allerlei manieren ondersteund bij het realiseren van de VANG-doelstellingen.
Nieuw in de kennisbibliotheek
Steeds meer organisaties en inwoners scheiden hun groente-, fruit-, tuin- en etensresten (gft/gfe/swill). Dat is een goede ontwikkeling. Het is immers ...
In samenwerking met Milieu Centraal heeft Rijkswaterstaat de kennis over gedragsbeïnvloeding van inwoners voor afvalscheiding gebundeld in een praktische ...
Dit rapport bevat een beschrijving van de ‘best practices’ voor de inspectiemethoden t.b.v. meer en een beter gft. De ervaringen met verschillende ...