Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index

Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren door een circulair ambachtscentrum op te zetten. Om gemeenten te stimuleren, wordt er elk jaar een prijsvraag uitgeschreven.

Per persoon gooien we in Nederland dagelijks anderhalve kilo afval weg. Daarom organiseert Milieu Centraal, samen met verschillende partners, de Week Zonder Afval. Van 7 t/m 13 september kom je in het hele land acties tegen om de afvalberg flink te laten slinken. Tijdens de week kun je met makkelijke tips zelf aan de slag.

Luister mee naar de podcast ‘Overheden in de circulaire economie’. Samen met drie bestuurders bespreekt Klaske Kruk van Circularities goede voorbeelden, aandachtspunten, samenwerkingsmogelijkheden en rollen die je als decentrale overheid kan spelen in een circulaire economie.

100 KG PER INWONER, 30 KG PER INWONER EN 75% GESCHEIDEN INZAMELING...
Hoe zat het ook alweer? Hoe moeten we de VANG-doelstellingen duiden? Waar komt die 100 kg/inw ook alweer vandaan? Waar staat in de officiële beleidsstukken die 30 kilo? En, hoe haalbaar is die 30 kilo eigenlijk?

Van 1 september tot en met 7 september 2020 vindt de Verspillingsvrije week van de stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ plaats. Ook u kunt met uw gemeenten meedoen aan de Verspillingsvrije week. Door uw inwoners te stimuleren, enthousiasmeren en vooral te faciliteren.

Delen is het nieuwe normaal in de Circulaire Economie. Zo is er een Rijkswaterstaat-deelboom ontworpen om spullen zoals speelgoed te delen en op die manier optimaal te kunnen gebruiken.

Op 29 november 2019 bestond de branchevereniging voor kringloopbedrijven BKN 25 jaar. Het hoogtepunt tijdens dit event was het uitreiken van een CO2-cheque aan minister Van Veldhoven.

Driekwart van de Nederlanders staat open voor het aankopen van tweedehands spullen. Dat is goed nieuws, want het aankopen van nieuwe spullen is een van grootste veroorzakers van CO2-uitstoot. Om ervoor te zorgen dat spullen en materialen niet onnodig worden weggegooid, werkt Rijkswaterstaat aan het project circulaire ambachtscentra.

Laat je inspireren: De inspiratiegids Circulair ambachtscentrum ligt klaar! Er zijn dit najaar weer geselecteerde pilotgemeenten van start gegaan met een financiële bijdrage voor het opstarten of doorontwikkelen van een circulair ambachtscentrum.

Doet uw gemeente al mee aan het vervolgtraject van de Zero Waste Expeditie Cultuur?
Wilt u uw musea, poppodia of theaters een dienst verlenen? Werk mee!

Afvalpreventie is een mooi maar lastig onderwerp om burgers over te informeren en voor te motiveren. Een actieve en makkelijke manier om mensen te informeren, is door hen te bevragen via een infoquête. Samen met MilieuCentraal en bureau Duwtje heeft Rijkswaterstaat een Infoquête Afvalpreventie ontwikkeld.

Op donderdagmiddag 5 september 2019 vond de startbijeenkomst ‘Leernetwerk Circulaire Ambachtscentra’ plaats. De bijeenkomst stond in het teken van ontmoeting tussen iedereen die bezig is met het ontwikkelen van een circulair ambachtscentrum (CA).