Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
Samen geven we afval een nieuw leven: dat is de boodschap van het verbindend beeldmerk afvalscheiding. Doel van het beeldmerk is dat burgers de vele campagnes en uitingen van verschillende publieke en private partijen met elkaar gaat associëren.
Afvalpreventie is een mooi maar lastig onderwerp om burgers over te informeren en voor te motiveren. Een actieve en makkelijke manier om mensen te informeren, is door hen te bevragen via een infoquête. Samen met MilieuCentraal en bureau Duwtje heeft Rijkswaterstaat een Infoquête Afvalpreventie ontwikkeld.
Op donderdagmiddag 5 september 2019 vond de startbijeenkomst ‘Leernetwerk Circulaire Ambachtscentra’ plaats. De bijeenkomst stond in het teken van ontmoeting tussen iedereen die bezig is met het ontwikkelen van een circulair ambachtscentrum (CA).
De aanmeldingen zijn beoordeeld en gemeenten gaan aan de slag met de ontwikkeling van hun eigen circulair ambachtscentrum. Dit doen zij met behulp en begeleiding van RWS, I&W, VNG, NVRD, BKN en Stichting Repair Café.
Op donderdag 6 juni werd door de gemeente Zwolle een bijeenkomst georganiseerd voor vertegenwoordigers van gemeenten. Elkaar informeren over ontwikkelingen en ervaringen in hun gemeentelijk afval- en grondstoffenbeleid, stond centraal. Lees hier meer over de dag.
Op 11 april vond de startbijeenkomst van de Benchmark Huishoudelijk Afval 2019 plaats. Tijdens de bijeenkomst stond de het peilen van de kennisbehoefte van deelnemers voor dit jaar centraal.
Doe mee met de prijsvraag voor circulaire ambachtscentra en maak kans op budget en ondersteuning vanuit Rijkswaterstaat. De ideale manier om de impact op het milieu te beperken, grondstoffen te hergebruiken en burgers bewust te maken van hun bijdrage en mogelijkheden.
De verstedelijking en verdichting van de Nederlandse bevolking zorgt voor een grote uitdaging op gebied van afvalinzameling. Daarom is er een samenwerking gestart met 20 grote steden. In werkgroepen wordt bepaalde kennis verzameld, opgebouwd en gedeeld.
Het Rijk heeft budget beschikbaar gesteld om de samenwerking binnen circulaire ambachtscentra te versterken op het gebied van scheiden, repareren en hergebruik. VANG-HHA heeft daarom een prijsvraag uitgeschreven waarvoor gemeenten een plan kunnen indienen.
Op donderdag 28 maart vond het Gemeentelijk Grondstoffencongres plaats. In dit artikel leest u twee verslagen van de sessies 'Nieuwe aandacht voor GFT; maak het verschil(lenboer)' en 'De diftar-paradox'.
De eerste resultaten van de pilot infoquête Afvalscheiding zijn veelbelovend. Ondanks dat in de meewerkende gemeente door diftar en omgekeerd inzamelen al sprake was van superscheiding, lijkt er toch een effect waarneembaar te zijn van ca 7% (nog) minder restafval!
Op 30 maart 2019 vindt de jaarlijkse Landelijke Compostdag plaats. Op deze dag delen afvalbedrijven compost uit aan burgers om hen te bedanken voor het scheiden van hun gft-afval.