Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
Koffie- en theebedrijven in Nederland beloven met de Green Deal ‘koffiepads en theezakjes bij het gft’ over te stappen op composteerbare koffiepads en theezakjes.
De opbrengst van 4 jaar VANG-support is beschikbaar. Van ruim 50 trajecten die via VANG-support zijn uitgevoerd bij verschillende gemeenten, zijn de resultaten nu te vinden op deze site.
De scheiding van huishoudelijk afval is de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo zijn er in 2019 onder andere 170 miljoen zakken huisvuil minder verbrand ten opzichte van 2014. Toch zijn er nog stappen te maken en worden hiervoor nieuwe ambities geformuleerd.
Verschillende gemeenten hanteren sinds afgelopen jaar een diftarsysteem voor afvalscheiding. Benieuwd naar de voor-en nadelen van diftar? Lees dan het onafhankelijke onderzoek was is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van IenW en Rijkswaterstaat.
VANG-support 2021: heeft u vragen over het afval-/grondstoffenbeleid? Of heeft u hulp nodig bij het opzetten van een nieuw beleidsplan? Neem dan contact op.
Het uitvoeringsprogramma VANG-Huishoudelijk Afval 2020 in beeld: Lees onder andere meer over welke workshops en trainingen we hebben georganiseerd, hoe we gemeenten hebben ondersteund en welke nieuwe kennis en tools zijn ontwikkeld.
De gemeente Rotterdam heeft het hoger beroep tegen de reclamebranche gewonnen over het tegengaan van ongeadresseerde reclamefolders. Vanaf 1 november 2020 mogen verspreiders van drukwerk hun folders in Rotterdam niet meer huis-aan-huis bezorgen. Reclame mag alleen bezorgd worden bij huizen met een Ja/Ja-sticker.
De resultaten van het VANG-HHA hoogbouw-project zijn ook internationaal goed ontvangen. Tijdens een webinar van BeWasteWise op 15 juli 2020 zijn de inzichten uit de pilots door VANG-HHA en de gemeente Rotterdam gedeeld met een breed publiek.
I&O Research heeft afgelopen voorjaar in opdracht van VANG-HHA een peiling uitgevoerd onder Nederlandse gemeenten. De resultaten versterken het beeld dat uit een eerdere peiling naar voren kwam: gemeenten hebben de VANG-ambities omarmd, zetten dat om in beleid, nemen maatregelen en passen hun inzamelstrategieën aan. Ze maken werk van kwaliteit ingezamelde grondstoffen en de helft kiest voor diftar.
Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren door een circulair ambachtscentrum op te zetten. Om gemeenten te stimuleren, wordt er elk jaar een prijsvraag uitgeschreven.
Per persoon gooien we in Nederland dagelijks anderhalve kilo afval weg. Daarom organiseert Milieu Centraal, samen met verschillende partners, de Week Zonder Afval. Van 7 t/m 13 september kom je in het hele land acties tegen om de afvalberg flink te laten slinken. Tijdens de week kun je met makkelijke tips zelf aan de slag.
Luister mee naar de podcast ‘Overheden in de circulaire economie’. Samen met drie bestuurders bespreekt Klaske Kruk van Circularities goede voorbeelden, aandachtspunten, samenwerkingsmogelijkheden en rollen die je als decentrale overheid kan spelen in een circulaire economie.